АВГУСТ 2017 г.
СЕПТЕМВРИ 2017 г.
ОКТОМВРИ 2017 г.
РЕГИОНИ
Турция
ДЕСТИНАЦИИ
ТРАНСПОРТ
ВИДОВЕ ПЪТУВАНИЯ
ПОВЕЧЕ ОПЦИИ
АВГУСТ 2017 г.
СЕПТЕМВРИ 2017 г.
ОКТОМВРИ 2017 г.
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Официално наименование:
Република Турция
Държавно устройство:
Парламентарна демократична република
Официален език:
Турски
Религия:
Мюсюлмани 99.8% (повечето Сунити), други 0.2 %
Часово време:
Съвпада с часовата зона на България
Валута:
Турска лира
Столица:
Анкара
Големи градове:
Анкара, Истанбул, Измир, Бурса
Територия:
783,562 кв. км
Население:
77,804,122
КАРТА
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Посолство на България:
TURQUIE, ANKARA Ambassade de la Republique de Bulgarie Kavakli dere Ataturk Bulvari 124 Tel. 0090 312/ 4671948, Fax. 0090 312/ 4672574 e-mail: bulemb@superonline.com
Посолство в България:
Гр. София, бул. “Васил Левски” № 80 Тел.: 935 55 00, факс.: 9819358 Работно време: от 09.00 до 12.30 часа и от 14.00 до 18.00 часа.
Визов режим:
Гражданите на Република България, притежаващи валидни обикновени паспорти могат да влизат, пребивават, преминават транзит и напускат територията на Република Турция без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) месеца, считано от датата на първото им влизане, през всички гранично-контролни пропускателни пунктове открити за международни пътнически превози. Онези, които желаят да останат за по-дълъг период, трябва да се обърнат към местните компетентни власти за издаване на разрешение за продължаване срока на пребиваване. Забрана за влизане в Турция за срок от една година ще се налага на българските граждани, останали в страната за повече от три месеца, без да са получили надлежно разрешение.
Митнически изисквания:
При посещение на страната с автомобил при влизане е необходимо да се представят документите на автомобила, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка (зелена карта), с валидност, съответстваща на срока на престоя в Република Турция. При влизане митническите власти полагат печат в паспорта на водача на моторно - превозното средство. Същият се задрасква при напускане на страната. Разрешението за престой на превозното средство в страната се отбелязва във формуляра, издаван от граничната митница, в който са включени данните за собственика на моторното превозно средство и основните характеристика на автомобила. За пресрочване на определения срок или при изгубване на формуляра се налага глоба при излизане от страната. В Република Турция е разрешен, без ограничения, вносът на чужда и местна валута. Износът на турски лири е разрешен до стойността на 5000 щатски долара. В страната могат да се внасят безмитно лични вещи на стойност до 15 000 щатски долара.
Здравни изисквания:
Не съществува необходимост от специални ваксинации при влизане в страната. Има случаи на хранителни натравяния и заболявания, предизвикани от консумация на нечиста вода. Поради тази причина напитки и храни следва да се купуват само от магазините, а не от случайни продавачи. Посещение в селски райони може да доведе да заразяване и с инфекциозни болести. За медицинското лечение в Р Турция следва предварително да бъде направена застраховка, покриваща случаи на заболявания и наранявания и др.
Електро-захранване:
220 V 50 Hz
Питейна вода:
Препоръчваме използването на бутилирана вода.
Безопасност:
При шофиране с автомобил следва да се знае, че Турция е страна със значителен брой пътнотранспортни произшествия. Пътуването с предпазни колани е задължително. При пътнотранспортно произшествие, със или без пострадал, в никакъв случай да не се премества автомобила до идването на пътна полиция. В тези случаи се прави тест за алкохол, като се вземат показания и се съставя рапорт за инцидента. За да се използва след това застраховката, е необходимо да се изиска копие от документа за теста на алкохол, както и предварителния рапорт. Това може да се направи до три дни след инцидента в местния полицейски участък. В случаите на телесна повреда или смърт участниците в инцидента се отвеждат в най-близкия полицейски участък за вземане на показания. В тези случаи ви съветваме да се поиска да бъде уведомено най-близкото дипломатическо представителство на страната ни. При кражба на превозно средство се снабдете с документ от полицията. Шофирайте с повишено внимание. Бъдете готови за непредвидени ситуации и маневри на околните транспортни средства. Бъдете особено предпазливи при изпреварвания на автобуси и камиони по междуградските пътища. Уважавайте местните нрави и обичаи. Имайте предвид, че по време на религиозния празник Рамазана през деня не е прието на обществени места да се консумира храна, да се пие и пуши. При посещение на джамии обувките се събуват, а жените покриват главите и откритите части на тялото с кърпа. Забранено е влизането с къси поли и панталони, като не се препоръчва посещение на джамии в петък и по време на молитвите. Обидни думи и действия по отношение на турската нация, националния флаг и основателя на републиката - Мустафа Кемал Ататюрк, се считат за тежки престъпления. Снимането с фотоапарати и камери да се извършва само в туристически райони и на местата, където това не е изрично забранено.
Начало Хотели Самолетни билети Дестинация на месеца Промоции Оферта на деня Горещи оферти Последни места Контакти
© 2010-2017 Туристическа агенция "Дискавър". Всички права запазени.
Всички дестинации: