Вкусът на Армения
Ереван – Котайк – Гарни – Севанаванк – Ереван – Ечмиадзин – Ереван – Москва – София
Екскурзия със самолет
6 дни
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
НАСТАНЯВАНИЯ
ДОПЛАЩАНИЯ И ОТСТЪПКИ
Ден 1

Отпътуване от летище София в 12:30 за Москва с полет на авиокомпания „Аерофлот”. Кацане в Москва. Отпътуване в 20:40 ч. за Ереван.

Ден 2
Ереван

Пристигане в Ереван в 00:30 ч. на международното летище „Zvartnots”. Посрещане от фирмата партньор. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка. Закуска. Туристическа програма в Ереван: пешеходно-автобусна обиколка на града с разглеждане на забележителностите.


Столицата на Армения, основана през 782 г. пр.н.е., е един от най-старите градове в света. Нарича се „Розовият град” поради цвета на камъка, използван за построяването му. Ереван е признат в целият свят с бистрата си и чиста вода, с гостоприемните си жители  и разбира се не на последно място със спиращата дъха гледка към святата планина Арарат. Арарат и множеството забележителни църкви привличат поклонници от цял свят. Със своите живописни площади и прекрасни музеи, галерии и театри, с оживените си университети, ресторанти, кафенета и паркове, Ереван е по-млад и жив град от много западни столици.


Ексурзията започва с „Матенадаран” – едно от най-старите и най-богати хранилища за ръкописи в света. Неговата колекция от близо 17 000 ръкописа включва почти всички области от древната и средновековна арменска култура и науки, като история, география, философия, право, медицина, математика, космография, теория на календара, алхимия, химия, преводи, литература и граматика, история на изкуството, миниатюри, музика и театър, както и ръкописи на арабски, персийски, гръцки, сирийски, латински, етиопски, индийски, японски и други. Също така има множество пергаментови ръкописи, скици и фрагменти. През 1997 г. колекцията от древни ръкописи и книги е вписана в регистъра на програмата на ЮНЕСКО за световна памет. Пешеходната обиколка включва площад „Република” – един от десетте най-красиви площади в света, Операта, Народното събрание, Националната академия на науките, Парка на влюбените, комплекс „Cascade” и паметника „Майка Армения”, откъдето се открива прекрасна панорамна гледка към Ереван. Следва посещение на изложбената зала на семйената фабрика за килими „Магерян Карпет” – тук посетителите могат видят как се произвеждат килими, как се боядисват тъканите с растителни багрила и т.н. След това продължаваме към фабриката „Yerevan Brandy Company”, където туристите срещу допълнително заплащане могат да дегустират коняк. Арменският коняк е гордостта на местните жители. Той присъства на всяка сватба и празник, а историята му датира чак от времето на Ной. Историята на фабриката започва през 1887 г., когато Николай Тайриан я построява на мястото на стар замък. През 1900 г. Шустов, следващият собственик на фабриката, представя продукцията си на изложба в Париж и получава голямата наград. В допълнение към наградата на Шустов му е дадено и разрешение да нарече произведената от него продукция с името „коняк”. Това е началото и на големия успех, тъй като през 1913 г. фабриката се превръща в една от 30-те компании, която има право да дава продукцията си на Негово Величество императора. Списъкът на любителите на арменския коняк включва много известни личности като Сър Уинстън Чърчил. В последните си години Чърчил е бил попитан каква е тайната на дълголетието, а неговият отговор бил: „Никога не закъснявайте за обяд, пушете хавайски пури и пийте арменски коняк”. Ереванската фабрика за коняк е най-доброто място, където може да получите информация за техниките на производство и да опитате тази легендарна напитка. Трансфер до хотела. По желание вечеря. Нощувка.


Ден 3
ЕреванКотайкГарниСеванаванк

Закуска. Oтпътуване за Котайк – област в Армения, разположена в централната част на страната. По пътя ще направим кратка спирка на Арката на Чаренц, откъдето се открива спираща дъха гледка към връх Арарат. Следва посещение на храма „Гарни”, който е символ на предхристиянска Армения. Това е и единствената гръко-римска сграда с колонада в Армения. Храмът е построен в чест на бога на Слънцето и е част от дворцов комплекс, който служил за лятната резиденция на арменските царе в продължение на 4 века. Продъжаваме с посещение на манастира „Гегхард” (Манастирът на свещеното копие) – първият християнски манастир, построен в арменските земи, включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Наречен е така заради вярването, че копието, с което е пронизан Исус на кръста, се съхранява тук. Посещение на синята перла на Армения – езерото Севан. Това е най-голямото в Кавказкия регион и едно от най-високите сладководни езера в света с надморска височина 1950 м. В Севан се вливат 28 реки, но от него извира само една река – Храздан. Местните казват, че всички хора, израснали около бреговете му, могат да се познаят по тюркоазения цвят на очите – същият като водите на езерото. Посещение на манастира „Севанаванк”, разположен на полуостров в северозападната част на езерото, който първоначално е бил остров. В манастира има две църкви, построени през 874 г. Според надпис, намерен в манастира, комплесът е построен от арменската принцеса Мариам, дъщеря на Ашот I, който по-късно става крал на Армения и основател на династията Багратуни. Пред църквите има пейки, от които туристите могат да се насладят на невероятна гледка на Голям и Малък Севан и да се наситят на цветовете на езерото, които са променливи и зависят от времето. Връщане обратно в Ереван. По желание вечеря. Нощувка.


Ден 4
Ереван

21.09.2017 г. – ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСИМОСТТА, официален празник на Армения!


Закуска. Свободно време. В Деня на независимостта Ереван оживява с изобилие от празненства и небе изпъстрено от фойерверки. На площада в столицата има открита сцена, на която арменски певци и танцови състави изпълняват различни програми, а трицветните червени, сини и оранжеви флагове танцуват заедно с хората. След 70 години съветско управление, на 21 септември 1991 г. Армения провежда референдум за независимост от СССР, след който Армения става свободна и самоуправляваща се република. По желание галавечеря в местен ресторант с фолклорна програма. Нощувка.


Ден 5
ЕреванЕчмиадзин

Закуска. Посещение на манастира „Хор Вирап”, известен с легендата за подземна тъмница във формата на дълбока яма, пълна с отровни змии и скорпиони, където били хвърляни затворници. Според преданията в подземието под камбанарията на манастира бил затворен св. Григорий Просветител. Заточението му продължило 13 години. След освобождаването му той се завърнал в царския двор и покръстил владетеля, превръщайки Армения в първата християнска държава. Посещение на Ечмиадзин (днес Вагаршапат), който се намира на 30-40 км от столицата Ереван. Негов притегателен център е големият манастирски комплекс – седалище на главата на Арменската апостолическа църква. Манастирският комплекс на Ечмиадзин се състои от няколко десетки сгради и църкви. Първата църквата е построена на това място веднага след покръстването на Армения през 301 г. През 5 век църквата е заменена от нова, която е в основата и на сегашния храм. Включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Посещение на храма „Звартноц” от 7 в., смятан за едно от чудесата на арменската архитектура. Днес са оцелели само долната част от стените и отделни фрагменти. Връщане в Ереван. Посещение на пазара „Вернисаж” и пазара за подправки и плодове. Пазарът „Вернисаж” работи активно през уикендите. В седмичните дни има вероятност не всички сергии да бъдат отворени. Връщане в хотела. По желание вечеря. Нощувка.


Ден 6
ЕреванМоскваСофия

Освобождаване на стаите в 00:15 ч. Получване на сух пакет за закуска. Трансфер до летището в 00:30 часа и отпътуване в 02:55 часа с полет на авиокомпания „Аерофлот” за Москва. Кацане в Москва. Отпътуване за България. Кацане на летище София.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА
Самолетен билет София - Москва- Ереван - Москва - София на авиокомпания "Аерофлот" с включени летищни такси, ръчен багаж до 10 кг и чекиран багаж до 23 кг
Трансфери и транспорт с туристически автобус/минибус
4 нощувки с включени закуски в хотел "14th Floor Hotel" 3* (или подобен) в центъра на Ереван
Късно напускане на хотела на 23.09.2017
Бутилка минерална вода на всеки турист в автобуса
Открит урок за приготвяне на арменски хляб
Обзорна екскурзия на Ереван с посещение на "Матенадаран" и "Megerian Carpet" (с включени входни такси)
Целодневна автобусна екскурзия до областта Котайк с посещение на храма "Гарни", манастира "Гегхард" и "Севанаванк" и езерото Севан (с включени входни такси)
Целодневна автобусна екскурзия с посещение на религиозния център Ечмиадзин и храма "Звартнотс" (с включени входни такси)
Посещение на пазара "Вернисаж" в Ереван
Водач-екскурзовод от България
Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 10 000 ЕUR
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА
Допълнителни услуги и екскурзии по програмата
Обеди и вечери
Градски транспорт
Разходи от личен характер
Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!)
За лица над 69 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия
Начало Хотели Самолетни билети Дестинация на месеца Промоции Оферта на деня Горещи оферти Последни места Контакти
© 2010-2018 Туристическа агенция "Дискавър". Всички права запазени.
Всички дестинации: