КОМФОРТ
НАТОВАРЕНОСТ
Обиколка на Етиопия - древност отвъд всички представи
София – Адис Абеба – Комболча – Лалибела – Мекелле – Адиграт – Аксум – Гондер – Бахир Дар – Дебре Маркос – София
Екскурзия със самолет
14 дни
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
НАСТАНЯВАНИЯ
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Притежаваща един от най-разнообразните релеф и природа в Африка, Етиопия е страна с над 25 вековна история и една от първите християнски държави. Скалните църкви в Лалибела, обелиските на свещения град Аксум, замъците в Бахир Дар и Гондер са сред най-внушителните африкански архитектурни шедьоври. С основно исторически акцент, екскурзията в северна Етиопия е и за пътешественици, желаещи да почувстват душевността на етиопците и да опознаят автентичната им култура.

Забележителности:
Гондер - Африканският Камелот е бившата столица на Етиопия (17 век). Великолепният царски комплекс от сгради е вписан в списъците на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Езерото Тана е най-големият водоем в Етиопия. Основният начин на придвижване на местното население е с канута, направени от папирус. Риболовът е основен начин на препитание в Бахир Дар. Пръстнати по водното огледало на езерото са множество острови. На някои от тях са издигнати манастири и църкви с изящни стенописи. Най-ранните от тях датират от 8-ми век.

Аксум - религиозният център на Етиопия. Според етиопското предание там се съхранява свещеният кивот в църквата Бет Мариам (Света Мария) от Цион.

Лалибела - уникални скални църкви от 13 век.
Ден 1
СофияАдис Абеба

Отпътуване от летище София в 16:00 ч. Пристигане на летището в Истанбул в 18:20 ч. Отпътуване за Адис Абеба в 19:35 ч.

Ден 2
Адис АбебаКомболча

Пристигане в Адис Абеба в 00:55 ч. Посрещане и трансфер до хотел в столицата. Настаняване. Закуска. Отпътуване за град Комболча. Панорамният път преминава по ръба на красивата етиопска разломна долина. Нощувка в Комболча.

Ден 3
КомболчаЛалибела

Закуска. Отпътуване за селцето Лалибела - известно със скалните си църкви от 12 в., които са запазени и до днес и се счита за второто свещено място в Етиопия, след Аксум. По пътя посещение на скалната църква Генете Мариам (Св. Богородица). Нощувка в Лалибела.

Ден 4
Лалибела

Закуска. Посещение на една от най-известните забележителности в Етиопия - комплексът от 11 изсечени в скалите църкви, разположен край селцето Лалибела. Църквите са майсторски изваяни в твърдия гранит още преди 800 години. Нощувка.

Ден 5
ЛалибелаМекелле

Закуска. Отпътуване за Мекелле (около 314 км.). Пътя минава през живописни местности, като част от него върви по каньона на река Текезе, една от главните реки в Етиопия. Свободно време. Нощувка.

Ден 6
МекеллеАдиграт

Закуска. Отпътуване за Адиграт. По пътя посещение на скалните църкви Тиграй. Нощувка в град Адиграт, който се намира непосредствено до границата с Еритрея.

Ден 7
АдигратАксум

Закуска. Отпътуване за Аксум. По пътя посещение на манастирът Дебре Дамо и храмът Йеха. Храмът Йеха е построен преди Христа и е посветен на култа към бога-луна Алмуках. Нощувка в Аксум.

Ден 8
Аксум

Закуска. Аксум е бил столица на Аксумското царство, едно от най-могъщите в античността. Разположението му в центъра на древните търговски пътища между Средиземноморието и Индия е довело до засиленото икономическо и технологично развитие на града. Именно оттук започва и разпространението на християнството в Етиопия. Посещение на различни археологически забележителности, между които баните в двореца на Савската царица и църквата на "Св. Богородица от Цион", където се смята, че се намира Свещеният кивот. Нощувка в Аксум.

Ден 9
АксумГондер

Закуска. Трансфер от град Аксум до град Гондер, бившата столица на Етиопия. Пътят минава през красивата планина Симиен. Нощувка в Гондер.

Ден 10
Гондер

Закуска. Денят е посветен на Тимкет, най-значимият и колоритен религиозен фестивал в Етиопия по повод Богоявление. Той започва в навечерието на 19 януари и се нарича Ketera. Тогава всички църкви изнасят таботите, символизиращи Ковчега на завета (т.е. Ковчегът изработен от майстор Веселиил и съдържащ Десетте Божи заповеди, написани с Божия пръст върху две каменни плочи и дадени на Мойсей на Синайската планина). Таботите се разполагат в специални шатри, а църковните общества пеят химни на възхвала. Песнопенията са съпровождани от танци, биене на барабани, камбанен звън и тромпети. Молитвите продължават и през нощта. Нощувка в Гондер.

Ден 11
ГондерБахир Дар

Закуска. Панорамна обиколка на Гондер: църквата, комплекс от добре запазени замъци от XVI и XVII век, баните на цар Фасилидас, манастира Кускуа, както и църквата Дебре Бирхар Селласие известна с изящните си стенописи. Следобеден трансфер до град Бахир Дар. Нощувка.

Ден 12
Бахир ДарДебре Маркос

Закуска. Бахир Дар е малък, но бързо развиващ се град, разположен на южния бряг на езерото Тана. Водите на езерото се оттичат през гръмогласен водопад и се втурват в тясно живописно ждрело, като дават началото на Синия Нил. През вековете районът е привличал много духовни лица и днес на архипелага от над 30 острова в езерото могат да бъдат открити древни църкви и манастири. Разходка с лодка по езерото Тана до манастира Ура Кидан, разположен на полуостров. Следобед - отпътуване от за град Дебре Маркос. Нощувка.

Ден 13
София

Закуска. Отпътуване от Дебре Маркос до Адис Абеба. Трансфер до летището. 

Ден 14

Отпътуване от Адис Абеба в 01:50 ч. Пристигане на летището в Истанбул в 07:30 ч. Отпътуване за България в 08:35 ч. Пристигане на летище София в 08:55 ч.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА
Самолетен билет София - Истанбул - Адис Абеба - Истанбул - София на авиокомпания "Turkish Аirlines" с включени летищни такси, чекиран багаж 30 кг, ръчен багаж до 8 кг
12 нощувки със закуски в стандартни хотели *** (в стаи със собствен санитарен възел)
Транспорт по описания маршрут
Английско-говорещи местни екскурзоводи в Аксум, Лалибела, Бахир Дар и Гондар
Представител от агенцията при минимум 8 записани туристи
Полудневна екскурзия с лодка в езерото Тана
Входни такси за забележителностите, включени в програмата
Описаната туристическа програма
Застрaховка "Помощ при пътуване в чужбина" на застрахователна компания "Армеец" с асистанс и лимит на отговорност 50 000 ЕUR.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА
Виза за Етиопия
Такси за снимане в някои от обектите
Бакшиши за екскурзовод / шофьор / пиколо (заплаща се задължително на място)
Входни такси за музеи, обекти и прояви, посещавани по желание
Градски транспорт
Разходи от личен характер
Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!). Настаняване:
Начало Хотели Самолетни билети Дестинация на месеца Промоции Оферта на деня Горещи оферти Последни места Контакти
© 2010-2019 Туристическа агенция "Дискавър". Всички права запазени. Използване на бисквитки Защита на личните данни
Всички дестинации: