Насладете се на коледния дух на Прованс!
Прованс пази живи някои прекрасни коледни обичаи, както традиционни, така и местни. Пшеницата на Света Варвара, люлката и 13-те десерта... На 4 декември, денят на Света Варвара, жителите на Прованс слагат пшеница и други житни култури да покълнат. Това прави щастливи децата, отброявайки дните до Коледа, когато се появяват зелените кълнове - символ на благополучие.
Традицията на малките глинени фигурки сантони, започва през 1803 г., когато за първи път в Марсилия се провежда панаир, посветен на тях. Много скоро тези фигурки, започват да се използват при оформяне сцените на Рождество Христово. Дева Мария и Св. Йосиф, магарето и волът, овчаря и неговата овца, продавачът на риба и др. Най-добрите майстори на тези фигурки са от Обан, но днес можете да ги намерите на всички коледни базари в Прованс.
Каква би била Коледа в Прованс без 13-те сладкиша в чест на Исус и неговите 12 апостола? Няма точен списък, но обикновено сред тях са mendiants - шоколадови бонбони със смокини, стафиди, бадеми и орехи, фурми, черна и бяла нуга и gibassier (хляб със зехтин), calissons от Екс-ан-Прованс и navettes от Марсилия, пресни плодове като грозде или мандарини, захаросани плодове, сирене...
Хотелът по програмата е Best Western Le Galice 4* на 10 минути пешеходно разстояние от Cours Mirabeau в центъра на Екс.