АПРИЛ 2024 г.
МАЙ 2024 г.
ЮНИ 2024 г.
ЮЛИ 2024 г.
АВГУСТ 2024 г.
СЕПТЕМВРИ 2024 г.
РЕГИОНИ
Турция
ДЕСТИНАЦИИ
ТРАНСПОРТ
ВИДОВЕ ПЪТУВАНИЯ
ПОВЕЧЕ ОПЦИИ
АПРИЛ 2024 г.
МАЙ 2024 г.
ЮНИ 2024 г.
СЕПТЕМВРИ 2024 г.
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Официално наименование:
Република Турция
Държавно устройство:
Парламентарна демократична република
Официален език:
Турски
Религия:
Мюсюлмани 99.8% (повечето Сунити), други 0.2 %
Часово време:
Съвпада с часовата зона на България
Валута:
Турска лира
Столица:
Анкара
Големи градове:
Анкара, Истанбул, Измир, Бурса
Територия:
783,562 кв. км
Население:
77,804,122
КАРТА
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Посолство на България:
TURQUIE, ANKARA Ambassade de la Republique de Bulgarie Kavakli dere Ataturk Bulvari 124 Tel. 0090 312/ 4671948, Fax. 0090 312/ 4672574 e-mail: bulemb@superonline.com
Посолство в България:
Гр. София, бул. “Васил Левски” № 80 Тел.: 935 55 00, факс.: 9819358 Работно време: от 09.00 до 12.30 часа и от 14.00 до 18.00 часа.
Визов режим:
Гражданите на Република България, притежаващи валидни обикновени паспорти могат да влизат, пребивават, преминават транзит и напускат територията на Република Турция без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) месеца, считано от датата на първото им влизане, през всички гранично-контролни пропускателни пунктове открити за международни пътнически превози. Онези, които желаят да останат за по-дълъг период, трябва да се обърнат към местните компетентни власти за издаване на разрешение за продължаване срока на пребиваване. Забрана за влизане в Турция за срок от една година ще се налага на българските граждани, останали в страната за повече от три месеца, без да са получили надлежно разрешение.
Митнически изисквания:
При посещение на страната с автомобил при влизане е необходимо да се представят документите на автомобила, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка (зелена карта), с валидност, съответстваща на срока на престоя в Република Турция. При влизане митническите власти полагат печат в паспорта на водача на моторно - превозното средство. Същият се задрасква при напускане на страната. Разрешението за престой на превозното средство в страната се отбелязва във формуляра, издаван от граничната митница, в който са включени данните за собственика на моторното превозно средство и основните характеристика на автомобила. За пресрочване на определения срок или при изгубване на формуляра се налага глоба при излизане от страната. В Република Турция е разрешен, без ограничения, вносът на чужда и местна валута. Износът на турски лири е разрешен до стойността на 5000 щатски долара. В страната могат да се внасят безмитно лични вещи на стойност до 15 000 щатски долара.
Здравни изисквания:
Не съществува необходимост от специални ваксинации при влизане в страната. Има случаи на хранителни натравяния и заболявания, предизвикани от консумация на нечиста вода. Поради тази причина напитки и храни следва да се купуват само от магазините, а не от случайни продавачи. Посещение в селски райони може да доведе да заразяване и с инфекциозни болести. За медицинското лечение в Р Турция следва предварително да бъде направена застраховка, покриваща случаи на заболявания и наранявания и др.
Електро-захранване:
220 V 50 Hz
Питейна вода:
Препоръчваме използването на бутилирана вода.
Безопасност:
При шофиране с автомобил следва да се знае, че Турция е страна със значителен брой пътнотранспортни произшествия. Пътуването с предпазни колани е задължително. При пътнотранспортно произшествие, със или без пострадал, в никакъв случай да не се премества автомобила до идването на пътна полиция. В тези случаи се прави тест за алкохол, като се вземат показания и се съставя рапорт за инцидента. За да се използва след това застраховката, е необходимо да се изиска копие от документа за теста на алкохол, както и предварителния рапорт. Това може да се направи до три дни след инцидента в местния полицейски участък. В случаите на телесна повреда или смърт участниците в инцидента се отвеждат в най-близкия полицейски участък за вземане на показания. В тези случаи ви съветваме да се поиска да бъде уведомено най-близкото дипломатическо представителство на страната ни. При кражба на превозно средство се снабдете с документ от полицията. Шофирайте с повишено внимание. Бъдете готови за непредвидени ситуации и маневри на околните транспортни средства. Бъдете особено предпазливи при изпреварвания на автобуси и камиони по междуградските пътища. Уважавайте местните нрави и обичаи. Имайте предвид, че по време на религиозния празник Рамазана през деня не е прието на обществени места да се консумира храна, да се пие и пуши. При посещение на джамии обувките се събуват, а жените покриват главите и откритите части на тялото с кърпа. Забранено е влизането с къси поли и панталони, като не се препоръчва посещение на джамии в петък и по време на молитвите. Обидни думи и действия по отношение на турската нация, националния флаг и основателя на републиката - Мустафа Кемал Ататюрк, се считат за тежки престъпления. Снимането с фотоапарати и камери да се извършва само в туристически райони и на местата, където това не е изрично забранено.
Начало Хотели Самолетни билети Дестинация на месеца Промоции Оферта на деня Горещи оферти Последни места Контакти
© 2010-2024 Туристическа агенция "Международни пътувания". Всички права запазени. Използване на бисквитки Защита на личните данни
Всички дестинации: